Banyo Dekorasyon

Banyo Fayans Boyama Nasıl Yapılır?

Banyo dekorasyonunda bazen çok küçük dokunuşlar büyük etkiler yaratabilir. Mesela tüm banyo dekorasyonunu baştan başa yaptırmak çok maliyetli bir iş olsa da banyo içerisindeki bazı kısımları yenileyerek yepyeni bir banyoya sahip olabilirsiniz. Bu banyo yenilemeleri başında da fayansları değiştirmek ya da boyamak gelir. Eskimiş, parlaklığı gitmiş ya da rengi solmuş banyo fayansları nasıl boyanır?

Banyo fayansları boyanır mı?

Banyo fayansları boyanır, ancak bazı noktalar vardır. Fayanslarda kullandığınız boya tipine göre çok kalıcı olmayabilir. Özelikle sürekli suyla temas eden alanlarda kullanılan boya tipini iyi seçmek lazım. Mümkünse zemindeki, duşa kabin içerisindeki ya da kenarlarındaki fayanslar ile lavabo kenarlarındaki fayansları boyamamak lazım. Çünkü bu fayansların boyası çok hızlı bir şekilde aşınabilir.

Duvarlarda, su ile teması çok fazla olmayan fayansları ise kolaylıkla boyayabilirsiniz. Seramik banyo fayanslarını şöyle boyayabilirsiniz.

  1. İlk aşama, hazırlık.

Fayansların tamamen temiz olması gerek. Bunun için belki mutfakta kullandığımız bulaşık tellerini kullanabilirsiniz. Fayansları çizmeden bütün lekelerden izlerden arındırın. Sonrasında fayansları ıslak bir sünger ile silin ve kurumaya bırakın.

2. Mobilyaları boyamadan önce zımparalarız, burada da aynı şekilde fayansları zımparalamak gerekiyor. Parlak kısımları gidermek zemini mat bir hale getirmek için sentetik zımpara kullanarak zemini hazırlayabilirsiniz. Isterseniz burada zımpara makinesi de tercih edebilirsiniz.

3.zımparaladıktan sonra tozları silin, fayansları pırıl pırıl bir hale getirin.

4. Boyayın. Boya seçimi fayans boyamada işleminde çok önemlidir. Fayansları boyamak için kullanabileceğiniz iki farklı boya tipi vardır.

Epoksi boya: fayans gibi boyaması zor ve renk tutturması meşekkatli zemin boyamalarında kullanılan bu boya kuruması zor bir boyadır. Boya kullanım talimatları doğrultusunda kurutmasını hazırlamasını yapabilirsiniz.

Lateks fayans boyası: altına astar attıktan sonra üzerine sürebileceğiniz bir boyadır. Fayans seramik boyamalarında en iyi sonucu elde edebileceğiniz boya budur. Renk durumuna göre iki kat boyama yapabilirsiniz.

Fayans boyamalarını yaparken aralarındaki dezdolları boyamamaya, boya dokunduysa da sonrasında hemen silmeye özen gösterebilirsiniz.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir