Banyonuzu Yenilemeden Önce Bu Yazımızı Okuyunuz
Banyolar dekorasyonda arka sıralara atılsa da, odalar kadar önemli alanlardır.
Bu yazımızı okuduğunuza göre siz de bu önemin farkına varmış, dekorasyona yakın zamanda başlayacak ya da başlamayı planlarınız arasına almış bulunmaktasınız.
Peki banyo dekorasyonu nedir? Seramikleri ve küveti seçmek!!!!! Kesinlikle hayır….
Banyo dekorasyonu çok fazla ayrıntıyı içinde barındıran işlemler bütünüdür. Seramiklerinizle dolaplarınız, dolaplarınızla lavabonuz, lavabonuzla küvetiniz, bunların hepsi ile aksesuarlarınız uyumlu olmalıdır.
Eğer daha önce hiç dekorasyon yapmadıysanız bu işi uzman bir mimara bırakıp, bütçenizi sarsacak hatalardan uzak kalmanızı, tavsiye ederiz.
İster kendiniz isterseniz bir mimar aracılığıyla banyo dekorasyonunuzu yapmaya karar verdiğinizde, bir plan yapmanız gerekecek.
Gelin bu planın aşamalarını birlikte takip edelim
1. Bütçenizi Planlayınız
Banyo dekorasyonunuza başlamadan önce mutlaka bütçenizi planlayın ki süprizlerle başınız ağrımasın. Ufak bir pazar araştırması yapmak bütçe planınız için yeterli olacaktır.
2. Zamanlama
Banyolar nispeten küçük alanlar olduğu için kısa sürede biteceği planlansa da genelde süre uzayabilir. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi banyolar ayrıntılı yerlerdir. Su tesisatçısı, elektrik tesisatçısı, marangoz gibi farklı farklı ustalarla çalışmanız gerekecek. Malzemeleriniz farklı yerlerden farklı zamanlarda temin edilecek. Bunları göz önüne alarak, en uygun zamanınızda dekorasyon işine başlamanızda fayda var.
3. Önem Sırasına Koyma
Banyonuzu yenilerken önem sırası listesi yapmanız hem unutmanızı engelleyecektir, hem de olası aksilikleri minimuma indirecektir.
4. Ne İstediğinize Karar Verin
Nasıl bir banyo istediğinizi hayal edin. Kafanızda tasarım işiniz kesinleşsin. Tasarımı yaparken işlevselliği de unutmamanız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Küçük bir banyonuz varsa duvar raflarına çokça ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız.
5. Kontrol
İşinde usta kişilerden tesisatınız hakkınında bilgi alın ve değişmesi gereken yerleri sakın atlamayınız.
6. Ölçüleriniz Hazır Olmalı
Alış verişe çıktığınızda ölçüleriniz tam ve doğru olarak elinizde olmalı.
Ne kadar fayansa ihtiyacınız var , hangi ölçülerde dolaplar kullanacaksınız, küvet büyüklüğünüz ne kadar olacak. Bu bilgilere kesinlikle sahip olmanız lazım.
7. Tadilatta Yardım Alınacak Ustalar
Hangi konularda ustalardan yardım alacağınızı belirleyip, tadilata başlamadan önce ustalarınızla anlaşınız.
8. Değiştirilecekler
Banyonuzda neler değişecek bunları önceden planlamanız tadilat esnasında size kolaylık sağlayacaktır.
9. Rafların Yerleşimi
Banyonuzda ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olduğunu iyi hesaplamalısınız. Ayrıca raflarınızı nerelerde konumlandıracağınızda bu plana dahil olmalı. Bunlar tamamlanınca banyonuzla uyumlu raflarınızı seçebilirsiniz.
10. Fayanslar
Pazar araştırması sırasında bütçenize uygun ürünleri belirlemiştiniz. Bu ürünler arasından banyo dekorasyonunuza uygun olan ve suya dayanıklı ürünleri tercih etmeniz gerekmektedir. Banyo fayansları seçilirken en önemli noktanın şıklıktan ziyade kaydırmazlık ve dayanıklılık olduğu unutulmamalıdır.
11. Havalandırma
Doğru bir havalandırma sağlamazsanız, kısa süre içerisinde yoğun nemden kaynaklı küflenme ve koku problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
12. Aydınlatma
Banyo aydınlatmasının temel prensibi metre kare başına 4 watt’lık aydınlatma planlaması yapılmasıdır. Bu prensibe bağlı kalarak, banyo dekorasyonunuza ve bütçenize uygun istediğiniz aydınlatmayı kullanabilirsiniz.
13. Aksesuar Seçimi
Burası sizin özğür noktanız, isterseniz sadece yeni bir havlu alın, isterseniz bütün aksesuarları tamamen değiştirin. Bütçeniz doğrultusunda her şey sizin hayal gücünüze kalmış.
Artık banyonuz tamamlandı. Güzel bir temizlik ve arkasından aksesuarlarınızın yerleştirilmesiyle yeni banyonuzun keyfini çıkartabilirsiniz.